Pomama za proizvodima na kojima piše oslobodjeno glutena. Modna pošast. Trend. Kako god. Počelo od strane sportista, nutricionista, trenera...ili?
Videla žaba da konja potkivaju, pa i ona digla nogu. Online saveti.
Gluten je u stvari osnovni protein zrna pšenice, ječma, ovsa, raži.
Malo, malo, pa se čuje ne podnosim gluten. Nadut mi je stomak, otežano mi je varenje, a i neki umor me savladao, nedostaje mi energije.
Ovo ne znači da imate celiakiju. To je autoimuna bolest tankog creva. Kao posledica javlja se promenjena sluznica tankog creva i time se otežava i onemogućava slanje hranljivih materija iz hrane u krvotok. Može nastati u detinjstvu, kao i tokom života.
Čini se sve više mladih, zbog gojaznosti, odbija da jede pšenično, ovseno, ražano, ječmeno pecivo i testenine. A, ovo su složeni ugljeni hidrati (ima ih i u bananama, braon pirinču, sočivu, pasulju, grašku, krompiru), koji su primarni izvor energije, kako za mišiće, tako i za mozak i nervni sistem.
Takodje, vrše funkciju čišćenja creva, jer su bogati biljnim vlaknima. O usporenom metabolizmu, posebno treba da brinu oni koji imaju višak kilograma. Kad su u pitanju ove žitarice, nutricionisti se slažu da su zdraviji proizvodi sa celim zrnima i sa integralnim i ražanim brašnom. Ječam je prilično zapostavljen, a ovas se najčešće koristi kao dodatk muslijima. Beli pirinač i belo brašno su obradjeni veštačkim putem i pri tom su odstranjene hranljive materije i vlakna.
Složeni ugljeni hidrati se sporo razlažu i njihov glikemijski indeks je nizak, što je bitno i za one koji pate od dijabetesa tipa dva. Njihovim unošenjem se izbegava glad i želja za slatkišima. Odlični su za one koji drže dijetu. Dobro je uzimati ih putem hrane, ujutru i tokom dana. Uveče, kod fizički neaktivnih osoba, ugljeni hidrati će presti u masti, ukoliko se uzimaju u većim količinama.
Danas, devojčice i mladje od 15 godina drže dijetu. U isto vreme, ne bave se sportom, ne voze bicikl, a slabo se i šetaju. Slobodno vreme provode ispred ekrana, na društvenim mrežama, gutajući reči raznih starleta...Prerano zaboravljaju lutke u nekom ćošku i žure da kupe cipele sa štiklom.
Kad smo već kod igračaka, znate li da su u kategoriji raznih trendi igračaka, od govornih do pokretnih, pobedu odnele najobičnije lego kocke?Razlog je jednostavan. Razvijaju maštu i kreativnost.
U neka druga vremena, u školama je postojao predmet Domaćinstvo. Djaci, baš i nisu bili oduševljeni. Ipak, učilo se o pravilnoj ishrani, hranljivim sastojcima namirnica. Bolje opremljene škole su imale i svoje kuhinje, u kojima su djaci spremali neka jednostavna jela. Čini se da je pravo vreme da se taj predmet vrati u škole. Da odgovarajući autoriteti stoje iza udžbenika i da naša deca u školi, kao i u svojoj kući, a ne putem medija i kao pratioci poznatih ličnosti na društvenim mrežama, uče o pravilnoj ishrani i životu, uopšte.
Povezan tekst:
Celiakija
Videla žaba da konja potkivaju, pa i ona digla nogu. Online saveti.
Gluten je u stvari osnovni protein zrna pšenice, ječma, ovsa, raži.
Malo, malo, pa se čuje ne podnosim gluten. Nadut mi je stomak, otežano mi je varenje, a i neki umor me savladao, nedostaje mi energije.
Ovo ne znači da imate celiakiju. To je autoimuna bolest tankog creva. Kao posledica javlja se promenjena sluznica tankog creva i time se otežava i onemogućava slanje hranljivih materija iz hrane u krvotok. Može nastati u detinjstvu, kao i tokom života.
Čini se sve više mladih, zbog gojaznosti, odbija da jede pšenično, ovseno, ražano, ječmeno pecivo i testenine. A, ovo su složeni ugljeni hidrati (ima ih i u bananama, braon pirinču, sočivu, pasulju, grašku, krompiru), koji su primarni izvor energije, kako za mišiće, tako i za mozak i nervni sistem.
Takodje, vrše funkciju čišćenja creva, jer su bogati biljnim vlaknima. O usporenom metabolizmu, posebno treba da brinu oni koji imaju višak kilograma. Kad su u pitanju ove žitarice, nutricionisti se slažu da su zdraviji proizvodi sa celim zrnima i sa integralnim i ražanim brašnom. Ječam je prilično zapostavljen, a ovas se najčešće koristi kao dodatk muslijima. Beli pirinač i belo brašno su obradjeni veštačkim putem i pri tom su odstranjene hranljive materije i vlakna.
Složeni ugljeni hidrati se sporo razlažu i njihov glikemijski indeks je nizak, što je bitno i za one koji pate od dijabetesa tipa dva. Njihovim unošenjem se izbegava glad i želja za slatkišima. Odlični su za one koji drže dijetu. Dobro je uzimati ih putem hrane, ujutru i tokom dana. Uveče, kod fizički neaktivnih osoba, ugljeni hidrati će presti u masti, ukoliko se uzimaju u većim količinama.
Danas, devojčice i mladje od 15 godina drže dijetu. U isto vreme, ne bave se sportom, ne voze bicikl, a slabo se i šetaju. Slobodno vreme provode ispred ekrana, na društvenim mrežama, gutajući reči raznih starleta...Prerano zaboravljaju lutke u nekom ćošku i žure da kupe cipele sa štiklom.
Kad smo već kod igračaka, znate li da su u kategoriji raznih trendi igračaka, od govornih do pokretnih, pobedu odnele najobičnije lego kocke?Razlog je jednostavan. Razvijaju maštu i kreativnost.
U neka druga vremena, u školama je postojao predmet Domaćinstvo. Djaci, baš i nisu bili oduševljeni. Ipak, učilo se o pravilnoj ishrani, hranljivim sastojcima namirnica. Bolje opremljene škole su imale i svoje kuhinje, u kojima su djaci spremali neka jednostavna jela. Čini se da je pravo vreme da se taj predmet vrati u škole. Da odgovarajući autoriteti stoje iza udžbenika i da naša deca u školi, kao i u svojoj kući, a ne putem medija i kao pratioci poznatih ličnosti na društvenim mrežama, uče o pravilnoj ishrani i životu, uopšte.
Povezan tekst:
Celiakija
Нема коментара:
Постави коментар