Pirinač se gaji pre svega za potrebe farmaceutske industrije, ali se očekuje i da mogu biti dodavani ljudski proteini iz njega u zdravu hranu, na pr. jogurt i musli štanglice.
"Ventria Bioscience", američka kompanija, proizvodi od 2007. god. genetski modifikovan pirinač, u koji je ubačen ljudski gen iz jetre, a u cilju proizvodnje proteina humanog imunog sistema. U Kanzasu, na otvorenom, što takodje zabrinjava. Razvijene su tri varijante pirinča, jer su u pitanju tri proteina. Ovako dobijen albumin se već prodaje pod komercijalnim imenom Cellastim, pomaže stem ćelijama da brže rastu. Drugi je lactoferrin, ključna komponenta majčinog mleka, kao i lysozyme, još je u fazi kliničkih ispitivanja, sa željom da se do 2017. izbaci na tržište.
embrion pirinča
U studiji, sprovedenoj u Peruu, na deci sa dijarejom, potvrdjeno je da su se deca dan ipo brže oporavila sa dodatkom proteina u tečnosti za rehidrataciju.
Scott E. Deeter, predsednik i izvršni direktor Sakramento - Ventria Bioscience, ističe da je proizvodnja u biljkama jeftinija od drugih metoda, te će to biti dostupno i zemljama u razvoju, gde godišnje umre 2 miliona dece od dijareje.
Cilj je kako rehidratacija, tako i brže izlečenje.
Sa druge strane, postoji realna opasnost zbog uzgoja na otvorenom da biomedicinska supstanca iz high-tech biljaka "pobegne" i nadje se i u drugim biljkama, te u hrani, a da to potrošači ne znaju. Realna opasnost je kontaminacija i divlje širenje.
"Iako proteini nisu sami po sebi opasni, to će značiti slabu kontrolu nad dozama kojima ljudi mogu biti izloženi, a neki su možda alergični na iste", "Ovo nije proizvod koji svi žele da konzumiraju."izjavila je Jane Rissler sa Union of Conserned Scienstists još 2007. god. u intervjuu Vashington postu. "Nepromišljeno je proizvoditi lekove u biljkama na otvorenom."
Koliko je ovakva proizvodnja atraktivna konkurenciji, pokazuje i pokušaj kradje pirinčanog semena od strane dvojice Kineskih naučnika, koji su uhvaćeni u decembru 2013.
Raznovrsnost pirinča
Opravdana je bojazan da će se ovakav pirinač ili neka "obogaćena" humanim proteinima, namirnica naći i na našem tanjiru.
Nas potrošače, kao i obično, niko ne uzima u obzir. Ostaje nam da prilikom kupovine vodimo računa o poreklu namirnica, ukoliko smo u mogućnosti bez lupe da pročitamo sve sitnija slova vezana za poreklo i sastav, kao i da kad god je moguće kupujemo hranu iz naše okoline, kao i označenu kao organsku.
Izvori:
www.washingtonpost.com
usatoday30.usatoday.com
www.naturalnews.com
kmuw.org/post
wichita public radio
"Ventria Bioscience", američka kompanija, proizvodi od 2007. god. genetski modifikovan pirinač, u koji je ubačen ljudski gen iz jetre, a u cilju proizvodnje proteina humanog imunog sistema. U Kanzasu, na otvorenom, što takodje zabrinjava. Razvijene su tri varijante pirinča, jer su u pitanju tri proteina. Ovako dobijen albumin se već prodaje pod komercijalnim imenom Cellastim, pomaže stem ćelijama da brže rastu. Drugi je lactoferrin, ključna komponenta majčinog mleka, kao i lysozyme, još je u fazi kliničkih ispitivanja, sa željom da se do 2017. izbaci na tržište.
embrion pirinča
U studiji, sprovedenoj u Peruu, na deci sa dijarejom, potvrdjeno je da su se deca dan ipo brže oporavila sa dodatkom proteina u tečnosti za rehidrataciju.
Scott E. Deeter, predsednik i izvršni direktor Sakramento - Ventria Bioscience, ističe da je proizvodnja u biljkama jeftinija od drugih metoda, te će to biti dostupno i zemljama u razvoju, gde godišnje umre 2 miliona dece od dijareje.
Cilj je kako rehidratacija, tako i brže izlečenje.
Sa druge strane, postoji realna opasnost zbog uzgoja na otvorenom da biomedicinska supstanca iz high-tech biljaka "pobegne" i nadje se i u drugim biljkama, te u hrani, a da to potrošači ne znaju. Realna opasnost je kontaminacija i divlje širenje.
"Iako proteini nisu sami po sebi opasni, to će značiti slabu kontrolu nad dozama kojima ljudi mogu biti izloženi, a neki su možda alergični na iste", "Ovo nije proizvod koji svi žele da konzumiraju."izjavila je Jane Rissler sa Union of Conserned Scienstists još 2007. god. u intervjuu Vashington postu. "Nepromišljeno je proizvoditi lekove u biljkama na otvorenom."
Koliko je ovakva proizvodnja atraktivna konkurenciji, pokazuje i pokušaj kradje pirinčanog semena od strane dvojice Kineskih naučnika, koji su uhvaćeni u decembru 2013.
Raznovrsnost pirinča
Opravdana je bojazan da će se ovakav pirinač ili neka "obogaćena" humanim proteinima, namirnica naći i na našem tanjiru.
Nas potrošače, kao i obično, niko ne uzima u obzir. Ostaje nam da prilikom kupovine vodimo računa o poreklu namirnica, ukoliko smo u mogućnosti bez lupe da pročitamo sve sitnija slova vezana za poreklo i sastav, kao i da kad god je moguće kupujemo hranu iz naše okoline, kao i označenu kao organsku.
Izvori:
www.washingtonpost.com
usatoday30.usatoday.com
www.naturalnews.com
kmuw.org/post
wichita public radio
Нема коментара:
Постави коментар