Translate

13. 6. 2016.

Salata može prouzrokovati autizam?




Senzacionalizam? Istina?

Izvor:

Ortomolekularna medicina

Komentar je od  Andrew-a W. SaulPh.D. (USA), zastupnika Ortomolekularne medicine.

Ako je verovati medijima, trudnice ne bi trebalo da jedu zeleno povrće. U članku od 11.maja, J. Hopkins, Bloomberg scholl of public health, istraživački tim izjavljuje da suvišno unošenje folata od strane trudnica, izaziva autizam kod beba.

Da, ako uozbiljimo, članak u stvari upozorava na opasnost od nekontrolisanog unosa suplemenata.

(pixabay.com)

Folna kiselina je dobila ime od lat. folium-list. Esencijalan je B vitamin i mora se unositi hranom, jer ga organizam ne stvara.

Kad je u pitanju zeleno lisnato povrće, jasno je da u svetu životinja, kod biljojeda, koji unose na kilograme povrća, a time i velike količine folata, nema problema po ovom pitanju.

J. Hopkins obeshrabruje i po pitanju unosa B12, koga ima i u plodovima mora, ribi i mesu. Šta bi onda trebalo trudnice da jedu?

Šta to piše u članku koji je isprovocirao ovakvu reakciju doktora Ortomolekularne medicine?


Izvor:
J. Hopkins B. S. of public health

Nedostatak folata je štetan, ali i suviše je loše za razvoj fetusa.

Trudnicama se savetuje, inače, da uzimaju folate, pogotovo u prvom tromesečju, ali mera je bitna. Novo istraživanje je pokazalo da ako majka ima 3-4 puta više folata od dozvoljene granice, rizik po bebu za autizam se uvećava za 17,6 puta.
Folati su bitni za neurološki razvoj fetusa.
Centar za kontrolu i prevenciju bolesti u USA, ukazuje da svaka četvrta žena u reproduktivnom dobu, nema dovoljan nivo folata.
Pitanje uzroka autizma je kombinacija gena i sredine. U USA, svako 68 dete ima neki oblik autizma i to pet puta više se javlja kod dečaka.

(pixabay.com)

Uzivajte u svežem voću i povrću. Kad su u pitanju suplementi, nemojte ih uzimati na svoju ruku.

Na stranu senzacionalistički naslov, rekla bih da se ovim svakako skreće pažnja da tabletice nisu svemoćne i neškodljive. Mera uvek mora biti važna, jer ovde ne važi da od viška "glava ne boli". Raznovrsna ishrana je osnov svega. Uz odgovarajuće lekarske kontrole, nikako postupanje na svoju ruku i uz savete drugih, jer svako je priča za sebe, period trudnoće prolazi bezbrižnije

Svetska zdravstvena organizacija(WHO), kaže da je izmedju 13,5 i 45,nmol/l krvi, dozvoljena količina folne kiseline.

Članak je informativan, u cilju skretanja pažnje na ovo pitanje. Konsultujte se sa svojim lekarom.