Translate

22. 7. 2013.

Termički obradjena hrana - rizik za zdravlje





Marketing brze i "junk"hrane, učinio je da uz današnji životni tempo, ova hrana postane hrana izbora. Po nekim statistikama oko 90% novca Amerikanci troše, kad je u pitanju hrana na onu koja je obradjena toplotom i preradjena. Reklame idu do te tačke da nas ubedjuju kako je to zdrava hrana. U stvari, ona ne samo da je mrtva hrana, već preradom gubi svoja hranljiva, zdrava svojstva, a i mogu se razviti neke kancerogene supstance. Pre desetak godina, istraživači su otkrili da uzrok raka, potencijalno neurotoksična hemikalija zvana acrylamide, se stvara kada se hrana bogata ugljenim hidratim obradjuje na visokim temperaturama, bilo da se kuva, pohuje, peče, griluje. Ova hemikalija se stvara u reakciji izmedju šećera i amino kiselina na visokim temperaturama. Jedino što se može učiniti je ograničiti upotrebu ovako obradjenih namirnica i što više u ishranu uvesti sveže voće i povrće.
Acrylamide se može formirati u mnogim namirnicama koje se obradjuju na temperaturama preko 100%, ali su najosetljivije one bogate ugljenim hidratima. Generalno, stvara se kad se od temperature promeni izgled u smislu stvaranje gornje rumen -braon korice.


Toga ima kod:
- krompira: pomfrit, čips
- žitarica: korica hleba, svež hleb, dvopek, preradjene žitarice muslija
- kafe: pečena kafa u zrnu ili mlevena,
- cikorije: zamena za kafu u stvari sadrži 2 - 3 puta više acrylamide od prave kafe

Nije ovde u pitanju samo ova hemikalija. Projekat koji je trajao tri godine od strane EU " Heat - Generated Food Toxicants" (HEATOX), identifikovao je više od 800 toplotom izazvanih jedinjenja, od kojih su 52 kancerogena. Na pr.: visoka temperatura roštilja reaguje sa proteinima crvenog mesa, ribe, živine, stvarajući heterocyclic amines, takodje kancerogen.


Ugrožene su i životinje, čija je kupovna hrana takodje obradjena na visokim temperaturama i sadrži acrylamide i heterocyclic amines. Istraživanja vezana za životinje ukazuju na to da je acrylamide u njihovoj hrani vezan za izazivanje nekoliko tipova tumora.
Acrylamide je mali organski molekul visoke rastvorljivosti u vodi. Ovo olakšava apsorbciju i distribuciju u organizmu. Može se vezati za DNA, što ukazuje na genotoksični i kancerogeni potencijal.
Studije iz 2007 ukazuju na povezanost sa povećanim rizikom od  tumora endometrijuma i jajnika kod žena u postmenopauzi i to izgleda posebno kod nepušača. Takodje se povezuje sa oštećenjima nerava i drugim neurotoksičnim efektima, uključujući neurološke probleme radnika koji se bave ovom supstancom.

Za sada ne postoje nikakva ograničenja u pogledu ovih supstanci u hrani.
Po analizi hrane objavljenoj 2002. u studiji u Journal of Agricultural and Food Chemistry, nadjene su okvirna kretanja acrylamida u termički obradjenoj proteinskoj hrani i to od 5 -50 mg/kg i 150 - 4000 mg/kg u termički obradjenoj hrani bogatoj ugljenim hidratima. Hrana koja nije bila obradjena je imala neznatne nivoe i to <5 mg/kg. Zaključak koji su izveli je da potrošačke navike u pogledu termički obradjene hrane pokazuju da se dnevno unese nekoliko desetina mikrograma acrylamide.


Sve ovo nam govori da osnovu naše ishrane treba da čini sirova i slabo kuvana hrana. Osim stvaranja ovih toksičnih sastojaka, termički obradjena hrana gubi vredne hranljive vitaminsko - mineralne sastojke. Sirova hrana je "živa", puna sunčeve energije. Što više ove energije, to veća sposobnost organizma da se izbori sa bolestima i održi optimalno zdravo stanje.

Kod spremanja hrane treba imati na umu sledeće:

  • Prženje, pečenje, kuvanje, čini se da su najveći krivci, dok je bezbednije kuvanje na pari
  • Što je temperatura obrade viša, to više i acrylamide
  • Potapanje sirovog krompira u vodu na 15 -30 min. pre pečenja redukuje nivo acrylamide
  • Hrana tamnije boje po obradi ima više acrylamide, na pr.: tamni tost ga ima više od svetlog
  • Prvenstveno se acrylamide nalazi u biljnoj hrani i to krompiru i žitaricama

Po HEATOX-u, po pitanju kancerogenih sastojaka koji se stvaraju prilikom termički obradjene hrane, mnogo više ih ima u industrijski i restoranski tretiranoj hrani. Više treba jesti hranu spremljenu u kućnim uslovima i to na nižim temperaturama. Savet je da trećina unete hrane bude sirova. Sveža hrana je ona tajna koja nas vodi ka zdravlju,energiji,  gubljenju težine i pravom uživanju u hrani. 


Izvor: Mercola.com